Zonnebrillen met spiegelglazen houden je ogen veilig onder extreme condities

Er is geen twijfel over mogelijk. Spiegelende lenzen voegen een mysterieus tintje toe aan de persoon die ze draagt. Daarnaast er zijn ook andere argumenten om te kiezen voor een spiegelende lens dan alleen de “cool factor”. Spiegelende zonnebrillen beschermen je ogen onder verschillende condities.

 

Spiegelglazen uitgelegd

Echte spiegelende zonnebrillen laten alleen een kleine hint van de ogen zien, en beschermen hierdoor je ogen en de huid rondom tegen de beschadigingen van zonlicht. De glimmende, spiegelende afwerking kan gebruikt worden samen met een gekleurde lens om veelzijdigheid te creëren. Een spiegelende coating zorgt er voor dat de hoeveel zonlicht die door de lens komt word gereduceerd. Een voor de helft verzilverde spiegelende lens zorgt voor een gelijkmatige verdeling van reflecterende deeltjes  zodat 50% van het zonlicht wordt weerkaatst op de lens, terwijl de rest wel doorgelaten wordt. Overig zonlicht word tegengehouden door de onderliggende lens tint, wat betekend dat maar een fractie van het licht je ogen bereikt. Dit betekend dat je een significant lagere kans hebt op UV schade.

“Flash” coating is een ander type spiegelende coating die een minder spiegelend effect heeft. Deze coating dient meer een cosmetisch doel dan het verminderen van schittering. “flash” coatings zijn bedoeld om maar een subtiele hint van spiegeling te geven.

 

 

Levels van coating met kleurverloop

Er zijn verschillende manieren waarop een spiegelend kleur verloop toegepast kan worden op zonnebrillen. Waar sommige spiegelende zonnebrillen het zelfde zijn van boven naar beneden, hebben andere meer spiegelend effect aan de bovenkant waarna deze afneemt naarmate men meer onderaan komt. Dit type zonnebril is perfect voor activiteiten zoals fietsen, autorijden of lezen – activiteiten waarbij het belangrijk is dat je je ogen beschermt tegen zonlicht dat van boven komt. Dubbel spiegelend verloop hebben een sterkere afwerking aan de bovenkant en de onderkant van de lenzen, maar in het midden juist minder waardoor er extra licht wordt doorgelaten. Deze afwerking is een goede keuze voor winter sporten omdat ze het zonlicht dat reflecteert op de sneeuw limiteren en je ogen beschermen voor de zon van boven af.

 

Hydrofobe en anti-kras coating

Als je kiest voor spiegelende zonnebrillen is het een goed idee om te gaan voor een lens die ook een hydrofobe coating heeft. De spiegeling op de lenzen ziet er goed uit en heeft een functie, maar kan ook makkelijker krassen. Daarnaast vallen deze krassen beter op dan bij een niet spiegelende lens. De hydrofobe coating helpt water en vuil afstoten, waardoor de kans dat ze krassen tijdens het dragen aanzienlijk afneemt. Spiegelende zonnebrillen hebben wel meer de neiging om van binnen ook te spiegelen, dit komt doordat licht weerkaatst in het oog vanaf de binnenkant van de lens.

 

De spiegelende zonnebrillen van Blueprint® hebben een volledig spiegelende coating samen met een anti kras en hydrofobe coating – gegarandeerd jaren plezier in de zon of op de piste. Ondanks dat de verschillende coatings helpen je zonnebril te beschermen, is het geen goed idee om je spiegelende zonnebrillen op het dashboard te laten liggen. Er bestaat namelijk altijd de kans dat ze er af glijden en daardoor krassen, of bloot komen te staan aan extreme temperaturen wat weer slecht is voor het frame.