YES - verse sneeuw op de piste? WHAT TO DO?

Wij van Blueprint Eyewear zitten te springen wanneer wij horen dat er verse sneeuw is gevallen en er – op de berg poeder ligt! Urenlang poeder rijden waarbij de sneeuw tot je knieën-heupen komt en je gezicht onder de sneeuw zit, LEKKER! Wie zegt dat men niet kan vliegen, heeft nog nooit in diepe sneeuw geskied/snowboard.. Alleen.. dit kan natuurlijk gevaren met zich meebrengen dus hier een aantal tips en tricks om het er veilig vanaf te brengen en te kunnen eindigen in de apres-ski – of niet natuurlijk. Tik even je shred-buddies aan en wees ready...

Natuurlijk geven we je eerst even een voorbeeldje over hoe wij er allemaal wel eens hebben bijgelegen: head first in de poeder! En nu maar hopen dat je je jas goed dicht hebt gedaan. 

 

in de verse sneeuw/poeder skiën/snowboarden is niet niks! dit wordt vaak overschat waardoor men gelijk gestraft wordt met een face-splash. Wanneer je technisch goed wegkomt op een geprepareerde piste, moet dit in de poedersneeuw geen probleem zijn.
Er zijn echter wel een aantal dingen waarop gelet moet worden:

SNELHEID! Dit is misschien wel jouw beste vriend in de poedersneeuw. Er is in diepe sneeuw namelijk meer wrijving dan op een geprepareerde piste waardoor je snel stil komt te staan. 

LEUN NIET NAAR ACHTEREN.... ''in de diepe sneeuw moet je gaan zitten in je skies, naar achteren leunen'' Fabel! Wanneer je namelijk naar achteren hangt in je skies, zullen je 'voor-tips' onbestuurbaar worden. Til je tenen op en je skies zullen vanzelf volgen!

WHAT TO DO.... een schouderbreedte-positie is aanraadbaar om als uitgangshouding te hebben. Hierdoor kan je de oneffenheden in de sneeuw makkelijk opvangen. Ook: sta niet te ver voorover gebogen en laat je schouders altijd wijzen richting het dal.                       ..snowboarder? Belangrijkste regel: NOSE UP!:) anders blijf je steken in de sneeuw. Verplaats dus je gewicht naar de achterzijde van je board. En denk eraan.. van vallen leer je ;) 

Dus dit zijn de belangrijkste punten om aan te denken TIJDENS het skien/snowboarden door diepe sneeuw. nu zijn we er nog niet. Een aantal belangrijke punten om aan te denken VOOR het skien/snowboarden door diepe sneeuw: 

VEILIGHEID! Denk eraan dat alle niet-geprepareerde pistes onbeveiligd zijn. Denk aan lawinegevaar, gevaarlijke obstakels en afgronden. What to take (minimaal): airbag, sonde, pieper (op je lichaam), schep en flesje water zijn aan te raden. Minstens net zo belangrijk: je shred-buddie(s) en kennis/ervaring. Wanneer je niet weet hoe je alle veiligheidsmaterialen moet toepassen, ben je namelijk nog nergens. Wanneer je dit niet hebt, schakel dan een gids in! 

Wanneer je nu ook een waterdicht skipak, handschoenen, helm hebt en heel belangrijk: een goede goggle waarmee je het contrast van de piste goed kunt zien en inschatten, ben je klaar om te gaan!:) 

LET'S GO!