Piste-RULES! Wat wél en niet te doen op de piste? En wat is je voorbereiding?

We kennen het allemaal: we komen bij een blauwe piste-afdaling en schrikken ons rot hoeveel kleine kinderen in skilesjes en rollende (maar wél fanatieke-niks op tegen dus!) opa's of oma's er op een klein aantal vierkante meter kunnen zijn. Snel naar links de rode afdaling inschieten dan maar! Of zelfs de zwarte. En hier merk je dan, nu je sneller gaat - dat je het eigenlijk best koud hebt. Heb je wel genoeg laagjes aan getrokken of zijn je handschoenen gewoon klets- en kletsnat? 💦

Beginner SLOPE 

 • Veel mensen tegelijk op een klein stukje! Vallen en botsingen zijn hier niet vreemd. Ben je behulpzaam en vind je het leuk om kinderen op te rapen? Go for it!
 • Skiklasjes - Veel skiklasjes 👶👶
 • Beginnende (eerste dag) skiërs die zonder reden opeens omvallen.
 • Snowboarders die horizontaal naar beneden rutschen en alle mooie sneeuw - minder goed maken (eigenlijk gewoon verpesten).😵

Beginnend - Gevorderd SLOPE 

 • Snowboarders die kleine sprongetjes op elke plek proberen te maken.
 • Oudere mensen die beter dan jijzelf kunnen skiën. 
 • Skiër die elke keer wanneer je hem probeert te passeren, een bocht maakt zodat je er niet langs kan (hij heeft hier zelf geen idee van). Soms lijkt het wel alsof ze het expres doen.. 👊

Gevorderde SLOPE 

 • Uitslovers die erom zeuren dat dit in een ander gebied eigenlijk een blauwe piste is.
 • Beginnend snowboarder die wel op een heel aparte wijze naar beneden komt (op z'n/haar billen glijdend). En tegelijkertijd niet beseffen dat de sneeuw wordt verpest.
 • Kinderen op het midden van de piste die wachten op hulp - terwijl hun ouders al beneden zijn.

Ver gevorderde SLOPE 

 • Uitslovers die erom zeuren dat dit in een ander gebied eigenlijk een blauwe piste is. Ja deze heb je hier ook. 
 • Beginnend snowboarder die wel op een heel aparte wijze naar beneden komt (op z'n/haar buik glijdend). Gaat dit sneller dan op de billen? Wie weet. 
 • Moeders die aan de zijkant stappend naar beneden gaan. Met skis aan!😅

Wat doe je aan op de piste? 

1. Basislaag: Thermokleding is belangrijk! Dus een thermoshirt met lange mouwen en een thermolegging (voor de echt koukleumen). 

2. Middenlaag: Een fleece-trui/vest zorgt voor extra warmte tussen de basislaag en skijas. Dit zal niet nodig zijn op de warmere/zonnige dagen.☀️ 

3. Buitenste laag: Ski- jas en broek die wind- en waterproof zijn. Een salopette is een goede aanrader om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk sneeuw buiten blijft door de hoge rug en schouder straps. 

4. Hoofddeksels: Een skihelm is altijd aan te raden op de piste. Of je nou wel of niet aan het skiën/snowboarden bent! Een muts is ook lekker warm om mee te nemen voor bijvoorbeeld tijdens de pauze. 

5. Oogbescherming: Enige vorm van oogdekking is essentieel op de piste! Goggles zijn je beste vriend in de sneeuw. In de zon zijn een goggle en zonnebril allebei mogelijk. 😎

6. Wanten of handschoenen en nek verwarming: Koude handen zorgen voor minder blije skiërs. Wist je dat wanten je handen warmer houden dan handschoenen? Dat komt omdat ze voor een betere circulatie zorgen. Ook is het fijn om tijdens de koude dagen een lekkere fleece sjaal of bandana te hebben. Die van het merk Buff zijn bijvoorbeeld makkelijk te dragen op verschillende manieren. 

7. Sokken: 2 normale sokken over elkaar valt enorm af te raden vanwege de pijnlijke blaren. Skisokken zitten ook veel lekkerder én zijn ook nog eens lekker warm.